Saffraan:het is zo duur als goud, dat gold in de oudheid, dat gold in de middeleeuwen, en het geldt nog steeds!
De moren brachten het naar Spanje, waar het op grote schaal wordt gekweekt. de teelt en het oogsten gebeurt nog steeds met de hand.Het 8 cm hoge knolvormig plantje behoort tot de krokussoorten die in de herfst bloeien en paarsblauwe bloemen geven.
Het oogsten moet binnen 10 dagen gebeuren, s"ochtens vroeg, want s"avonds sluiten de bloemen zich.Terwijl er buiten geoogst wordt, zijn in huis de "mondadoras" de vrouwen. De draden worden op een vuurtje geroosterd.Een zeer nauwkeurig werkje waarbij elke temperatuurafwijking fataal kan zijn .
Tijdens het roosteren vult de omgeving zich met het fijnste aroma!
Saffraan word bij voorkeur gebruikt in absorberende gerechten, zoals rijst pasta"s roomsauzen.
Men kan saffraan heel kort in boter of olie aanbakken, waardoor de aroma"s volledig vrijkomen.
Bij paella kan de saffraan ( vantevoren 10 min. geweekt in warm water) rechtstreeks toegevoegd worden!
Dat saffraan een duur product is, kan ook niet anders nu je weet hoe dit rode goud geproduceerd word !
Zo nu ga ik beginnen met het bereiden van een overheerlijke paella ..met saffraandraden !
Geen opmerkingen:
Een reactie posten